Vars? Jo till Norrbotten! Det finns så många speciella platser men min plats är här, i hela länet. Vad an denna patriotism?  ja för Norrbotten har den alltid funnits och för Vitå i synnerhet men som få väl har kunnat undgå har det på Facebook cirkulerat en uppmaning att lägga ut bilder från förr. Detta resulterade i ett letade i gamla fotoalbum med tankar och minnen av olika slag. Det  gjorde att jag valde att lägga ut en bild från unga år då stor del av uppväxten kantats av sjukdom. Och det är just glädjen från unga år som jag konstigt nog fastnade för (jag som ju gärna ser det halvtomma glaset…) Semestrar med familjen till varma, välkomnade platser i länet, i en gul Volvo 245 med Euskefurat och Bruce Springsteen i högtalarna. Härliga tider, härliga ärliga texter och skönt gung. Jo jag låter som en tant och det är väl det jag är. Fredagskvällen bedrev jag i hög nostalgi med Euskefurat i öronen! Levandes ;) och det senaste numret av Vasalöparen.

20160930_184703

 

För er som inte har lyssnat på Euskefurat -gör det! Kanske måste men vara uppväxt i Norrbotten med en viss koppling till Pite -trakten men jag tror faktiskt att det går ändå , maken har fått försöka idag..;)  Så för mig är det hit , hit till Norrbotten  man kommer när man kommer hem!

För skidälskare och då framförallt er långloppsåkare så har senaste dagarnas nyhet knappast undgått er-för att återgå till skiddelen av min fredagskväll. För er måttligt intresserade så har FIS just bestämt att reglera stavlängden för alla tävlingar sanktionerade av FIS dvs världscupen, Vasaloppet och alla lopp i Visma ski classics (Bla). Stavlängden får nu max vara 83% av kroppslängden med skidpjäxa på, upp till stavremmen. Jag och många med mig har reagerat starkt.  Är det ett skämt? Icke. Anledningen till FIS beslut bygger på en rädsla att diagonalning som växel, ska försvinna och att den utveckling som långloppen har inneburit måste kontrolleras, stävjas och om möjligt stoppas. Tror att just rädsla för utveckling inte är ett bra argument eller orsak. Kanske borde man istället verka för 3 discipliner? skate, klassiskt och stakning men att försöka ta död på utvecklingen som stakning satt igång, upplevs som ett drag från mycket rädda och små människor. Och sådana har jag gott om, här i bygden, även om också min lätt autistiska personlighet har svårt för förändring många gånger så är det är just där i förändringen som mänskligheten verkligen blir intressant. I min andra profession är bevarande och utveckling två svåra begrepp, motsägelsefulla på många sätt men också väldigt nära besläktade, kanske till och med i symbios?….

Det vi så gärna vill bevara är och har varit i ständig förändring. Hur ska vi kunna bevara ngt för framtiden om det inte är med i nuet, i utvecklingen och vi inte erkänner dess mångfald och föränderlighet? Svår fråga, svårt ämne och kanske nog av mitt filosoferande. Att förbjuda ngt som  inte är till skada för ngt levande verkar som ett agerande av rädsla för utveckling, där just långlopp i mångt och mycket givit längdskidåkning ett lyft, dvs ett steg i bevarandet att sporten och skidglädjen…….

Vet inte om det är ngt med åldern, det här med nostalgi, eller är det bara sån jag är? Tant eller ej så har tankarna på familjens bilsemestrar i den gula Volvon men även travandes bakom min far genom stock och sten i väntan på storoxen verkligen satt stämningen för denna helg. Jakt har stått på schemat för hela familjen, ngt som präglat hela min  uppväxt och som troligen kommer prägla min dotters. Vi har gått, ätit, pratat och lyssnat. Inga älgar heller denna gång men så mycket gemenskap.

20161002_100246

Myrar i oändlighet….

20161001_153658

Spår från dem som vari här före oss.

20161002_105541

Vi spanar :)

Förutom nostalgi under fredagen så var jag även till Luleå för PT med Johan, äntligen. hälsoläget har gjort att det var ett tag sen sist men så otroligt skönt att det blev ett så bra pass, 8-8-3-3-1-1 stakintervaller på 3:or. På tal om utveckling så har jag trots allt förändrats och blivit starkare och dessutom utvecklat min stakteknik ytterligare, kändes riktigt gött!

Veckan som kommer bjuder på tufft träning, ytterligare ett PT-pass i Luleå och så klart en massa annat. Bara ladda som tusan med mer musik!

20160918_122104

skidgång men även en hel del rullskidor och styrka står på schemat, lite som vanligt alltså;)