Kan liksom inte låta bli, orden bara hoppar ut…..För mina kära kollegor är det inget nytt, kanske inte för mina vänner heller. När jag mår bra så är det svårt att vara tyst. Efter att ha varit med instagram nu, i över ett halvår, är det svårt att undgå hur kvinnokroppen, av kvinnor! får ett väldigt stort utrymme. Hur ens flöde, i det sociala virrvarret, ser ut varierar ju så klart, men i mitt finns mycket inredning, skidor och träning i allmänt. Det som förvånar, oroar, skrämmer och upprör mig är att kvinnor fokuserar så oerhört på Hur kroppen ser ut, i relation till träning av ngt slag.

seefeld3

Varför inte fokusera på vad du kan Göra med kroppen, hur fantastisk den är och vad du klarar av? Sorgligt att kvinnor fortsätter att välja att bli bedömda och värderade utifrån utseende. Jag lägger inte ut så mycket bilder på mig själv överhuvudtaget och framförallt inte gärna avklätt. Nä, jag är inte stolt över min kropps utseende, jag kommer inte få beröm och uppmärksamhet utifrån dess utseende. Jag är inte tillräckligt smal, deffad, muskulös eller vad som nu gäller ur ett träningsperspektiv. Men jag är faktiskt rätt stolt över vad min kropp klarar av, vad jag och kroppen kan göra ihop!

Resized_20170417_113009

En dotter, åka skidor på hyfsad nivå (trots usla fysiska förutsättningar) och framförallt färdas och uppleva rörelseglädje!

Min kära vän Nina påminner då och då om att jag inte är mina prestationer och att jag är bra precis som jag är. Det tror behöver jag vi alla behöver bli påminda om.

Så otroligt viktigt, varken kroppens utseende eller vad du presterar med den, definierar dig. Det  jag vänder mig mot är att kvinnor fortsatt ska falla i fällan att välja att bli bedömda utifrån sitt utseende, att fortsätta bidra till kvinnor och flickors missnöje med sig själva – ett missnöje som är kopplat till kroppen och dess utseende…

Om du nu väljer att utföra någon typ av fysisk aktivitet, borde inte aktiviteten vara det viktiga, det som ska utveckla dig? Jag har inte för avsikt att kränka den som utför fysik aktivitet för viktnedgång av hälsoskäl men vidhåller att fokus rimligen bör ligga på rörelseglädje, hälsa och utveckling, istället för utseende.

Möjligt att jag får mig en känga för detta, att jag kanske är avundsjuk?! Det bemödar jag mig inte ens med att försöka bemöta. Jag vill inspirera alla människor att röra på sig, att låta nyfikenheten och faktiskt prestationen styra (även om du är mer än din prestation…och definitivt mer än hur din kropp ser ut).  Framförallt vill jag inte att min dotter ska koppla ihop idrott, rörelse, fysik aktivitet och rörelseglädje med kroppens utseende. Du kan prestera och göra vad du vill i livet oavsett hur du ser ut.

Det finns faktiskt många bra kvinnliga träningsförebilder på nätet, Lofsan till exempel och varför inte idrottsförebilder från skidvärlden;)

Så mitt tjatiga budskap, så här en lördagskväll, framförallt till alla kvinnor:

Njut av kroppen, använd den, ta ansvar för den- skit i hur den ser ut!