I synonymordboken står det bla; förbättring, tillväxt, framåtskridande, framsteg, progress, förlopp osv.

Kanske beror det på det nya året, det ödesdigra 40 eller ngt helt annat, men utveckling upptar och förbryllar mig. Utveckling kan vara så mycket och på så många olika plan. Utveckling hos min dotter i alla dess avseenden och hos mina kunder är den utveckling som är tydligast för mig, och våran valp Tjuolak så klart:) Dessa glädjer mig nått oerhört. Ibland är det tydligt, ibland får man leta, ibland tar det tid och ibland händer det plötsligt.

20161230_115618Här innan jul fick jag en fråga av en vän i skidspåret, om jag hade utvecklats ngt det gångna året,  inför ny skidsäsong? Svårt att svara på. Nja, jo, ja lite….blev mitt ganska trevande svar. Jo jag har blivit starkare på många sätt och förbättrat mig ytterligare i stakningen tekniskt, men bättre?  Vadå utveckling? Vilken sorts förbättring? Vad värderar vi?

Känns som om jag kommit till en punkt i livet där utveckling inte kan, får eller bör vara enbart kopplat till prestation. Ska inte livet- jag vara mer/större än så? Är jag min prestation? Är du? Nej så klart inte. Utveckling är så mycket mer, att göra livet större liksom jaget. Jag behöver lite perspektiv, liksom de flesta andra. Det är ju tämligen absurt att vara omgiven av vuxna människor vars viktigaste fråga i livet är huruvida man ska äta det ena eller det andra, som är en trend idag i vårt land(absolut inte för att nedvärdera er som jobbar med kostomläggning och er hälsa). Det borde ju rimligen finnas så mycket annat, viktigare att fundera kring, bara när det gäller det egna jaget?! Vad är jag för människa egentligen? Vem är du?

20170101_175110

Även i pannlampans sken kan utveckling ske, då den börjar inom dig själv:)

Förändra dig, utveckla dig bortom prestationen. Ansträng dig och låt förändringen ta tid! Jag känner så många duktiga skidåkare som du överhuvudtaget inte ser i några resultattabeller eller med framskjutna placeringar men värdet av dem som människor, skidåkare osv sitter inte där. Hos mig vinner du all respekt och beundran genom passion, engagemang och modet att våga förändra:) Så fram för utveckling!!!!!

Jag vet inte hur många gånger jag önskat att jag var någon annan, utifrån många aspekter. Slutligen blir man dock tvungen att acceptera den man är, sina förutsättningar. Däremot kan alla utveckla sig om man verkligen vill. Jag är ingen talang på det fysiska planet och inte en massa andra saker heller. Däremot vill jag ofta ganska mycket och jag vill prestera!

För mig och min omgivning har det faktiskt skett ganska mycket utveckling under 2016, om man tittar lite noggrannare. Med barn och valpar är det så klart , som jag nämnt innan, lite lättare att få syn på men även maken, kunder, vänner har gjort förändringar, varit del av förlopp och processer som jag så klart inte tar upp här. Själv har jag som sagt, arbetat och förbättrat min teknik då kroppen och knoppen inte riktigt varit med mig under delar av året, byggt min uthållighetsstyrka och vågat ta tag i min ohälsa. Under 2017 har jag så klart en del tävlingsmål men framförallt så vill jag arbeta med att bli en bättre livskamrat, förälder, vän och arbetskamrat. Vad jag kommer att prestera vet jag inte men att öka min skidglädje är ett stort mål!

Vilka är dina mål under 2017? Vad kan du utveckla hos dig själv?