Så var den gjord min första tjejvasa! Vad roligt det var och vad mycket jag lärde mig. Borde ha tagit en bild på när vi kom på lördagsmorgonen med bara 2 andra bilar före oss och inga funktionärer ännu! Kanske lite väl tidigt när det är -14 men bättre i god tid än tvärtom. Sakta men säkert fylldes parkeringen på och nästan först i kön in till startled 1, kunde vi glädjas åt vara tidiga. Kunde lägga ut skidorna längst fram med möjlighet att ta rygg på eliten…..

20160227_071901

På fredagen var vi och testade skidor vid starten och jag testade att köra de första 2 km upp till kontrollen i Oxberg. Johan rekommenderade att jag testade för att verkligen kunna ge järnet i starten. Det är 2, kan man säga, två rejäla knixar i stigningen upp och där var det viktigt att kunna hänga på. Spåren var i princip borta efter kortvasan men visst det gick att staka upp. Vi testade glid på 2 skidor, det enda par jag kan åka med (Christians samt min ”gamla”) Vi tyckte det var jämt skägg och bestämde oss för det som satt på de skidor jag skulle åka på. Prognosen för lördagen var ngt kallare än fredagen men inte mycket.

När Starten går är jag i princip upp i rygg på eliten på en gång, lite debakel under startrakan men jag klarade mig och höll inte på att tro mina ögon då jag förstod att jag var i tätklungan. Väl framme i knixarna var jag så fokuserad på att hänga, att jag inte såg att spåret till höger om mig var fritt och när de framför började diagonala och inte kunde hålla tempo blev det stop. Då först fattar jag att jag måste om men då kommer alla andra på sidorna och jag kommer inte om! Fast bakom……..Stakade på det som gick från stopet men tappade så klart täten och klunga 2 för att sedan hamna i ngn slags klunga 3. Nåja bara blåsa på men väl förbi kontrollen då det går utför står det helt klart att jag inte kan hänga med utför. Vi har valt fel…..

Istället för -8 i start var det ju som sagt flera grader kallare och under loppets gång hann inte mycket hända. Jag valde dock, för att jag kände mig i så pass gott slag, att inte fokusera på det utan bara tänka framåt. Jag fick gå hårdare och åka ikapp men stötte uppför och kunde gå ikapp och förbi uppför  och i motlut, det stärkte verkligen.

Med ca 10 km kvar tappade jag ”gruppen” i en nedförslöpa och orkade då inte komma ikapp. Med ca 3 km kvar kom Madelen Carlzon ikapp, vi hade åkt rätt jämt och hon hade varit upp några gånger men släppt oss. Valde att ligga i rygg och vila mig lite och förstod att jag nu måste tänka lite taktik- helt nytt för mig…….

20160227_102400(1)

Såg att jag stakade bättre uppför men valde ändå med att försöka göra ett ryck på upploppet- fel av mig, där var hon för stark och slog mig med 1 sek! Borde ryckt i småknixarna innan målrakan.  Alltid lätt att vara efterklok men den här typen av skidåkning har jag aldrig upplevt då det tidigare för mig aldrig är några damer att slåss i närkamp med.

Nöjd med min prestation, med de skidor jag hade kunde jag inte göra mycket mer än varit mer uppmärksam i backen i starten samt försökt rycka i slutet vid ett tidigare tillfälle. Det tar på att måsta ligga på när andra står och glider…. men det har gjort mig så himla sugen på nästa år! Placering 50, tid 1,28,50 och ca 9,50 efter segrarinnan Britta Johansson Norgen. Nina kom in som fin 12: a bara 50 sek efter och det efter att ha tappat ena skidan i slutet av loppet!

Spåren var fina och hårda, liksom stavfästet. Det gynnade de som mestadels åker rullskidor men så klar även vi andra. Banan är lättåkt och föret var ok men inte super (kanske väl färgad av mina tröga skidor….)

Jag förvånade åter mig själv och även om Johan, Christian och Nina försökt säga att jag är stark och snabb så vill jag liksom inte fatta. Kanske lite börjat sjunka in nu :)

20160227_102400

Nu är det bara vila, äta och träna lite lätt för att återhämta sig inför nästa helg, På´t igen!